maandag 28 mei 2012

Zwangere omroepster Evy Gruyaert op Eén met 'Zoo of Love'


Zwangere omroepster Evy Gruyaert op Eén met 'Zoo of Love'


In het gloednieuwe 'Zoo of Love' op Eén maakt Evy Gruyaert vanaf zaterdag 7 april 2012 elke week kennis met een duo met een groot hart voor dieren. In 'Zoo of Love' verdiepen de duo's zich in de kweekprogramma's die wereldwijd worden opgezet om het voortbestaan van dieren in moeilijkheden te garanderen. Ze krijgen een blik achter de schermen in ZOO Antwerpen en in Planckendael, maar trekken ook de wijde wereld in om de natuurlijke habitat van hun geliefkoosde dier te verkennen.

Elke dag zetten wetenschappers, dierenverzorgers en vrijwilligers over de hele wereld zich in om het voortbestaan van diersoorten in moeilijkheden te garanderen. Hun inspanningen blijven vaak onbekend voor het grote publiek, maar daar brengt 'Zoo of Love' en zwanfere Evy Gruyaert verandering in. Het programma geeft tien duo’s met een passie voor dieren de kans om van dichtbij mee te maken hoe kweekprogramma’s werken. 'Zoo of Love' gunt hen een unieke kijk achter de schermen van de kweekprogramma’s van ZOO Antwerpen en Planckendael, maar dompelt hen ook onder in internationale projecten en neemt hen mee naar de natuurlijke habitat van hun geliefkoosde dier.

Tien duo's, tien dieren
Evy Gruyaert maakt in Zoo of love elke week kennis met een ander duo, en dat tien weken lang. De tien duo's uit 'Zoo of Love' zijn niet de eerste de besten; het zijn stuk voor stuk gedreven en passionele dierenliefhebbers, allemaal met een bijzondere band met een bepaald dier. Tania en haar zoontje Merlijn weten alles over okapi’s, Lou en Lia zijn de trotse bezitters van een eigen ooievaarsnest en Tom en Véronique leerden elkaar kennen in de schaduw van de giraffen ... Behalve okapi’s, ooievaars en giraffen passeren in Zoo of love ook chimpansees, monniksgieren, pinguïns, goudkopleeuwaapjes, amfibieën, olifanten en zebra’s de revue.

De relaties tussen de duo’s zijn al bijna even divers als de dieren waar zij van houden. Zo zijn er een broer en een zus bij, twee vriendinnen, een oma en een opa, een moeder en een dochter, een verliefd koppel, een getrouwd koppel ... Eén ding hebben ze gemeen; ze vinden elkaar in hun liefde voor een bepaald dier. Evy Gruyaert wil van de duo's weten waar die liefde voor 'hun' dier vandaan komt, wat zij er al over weten en wat ze nog meer hopen te weten te komen of te ervaren.

Kweekprogramma's in eigen  land
Iedere aflevering geeft 'Zoo of Love' met Evy Gruyaert het duo eerst een blik achter de schermen van kweekprogramma's in eigen land, waar heel wat expertise aanwezig is. De KMDA, de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen vzw, heeft talloze kweekprogramma’s lopen voor bedreigde dieren en is stamboekhouder van vele soorten. Voor de okapi beheert de KMDA bijvoorbeeld al sinds jaar en dag het stamboek op wereldvlak.

Terwijl de duo's hun ogen uitkijken achter de schermen van ZOO Antwerpen en Planckendael, spreekt Evy Gruyaert op haar beurt met onderzoekers en specialisten die voor natuurbehoud ijveren.

... en in het buitenland
Als kers op de taart stuurt 'Zoo of Love' de duo’s de wijde wereld in op zoek naar de natuurlijke habitat van hun dier. Ze bezoeken internationale projecten op het terrein zelf en ontmoeten er professionals die zich inzetten voor het voortbestaan van hun geliefkoosde dieren.

Zo rollebolden Luc en zijn dochter Wei-Wei door een grote pinguïnkolonie op de Falklandeilanden. De Antarctic Research Trust, een organisatie die gesteund wordt door de KMDA, richtte er een pinguïnreservaat op voor het behoud van de soort.

Marco en Cindy hielpen Grévyzebra’s identificeren in Kenia, waar de KMDA het Grévyzebraproject van Marwell Wildlife ondersteunt.

Congo is dan weer de thuisbasis van het Okapi Conservation Project van de ZOO. De rangers trokken er samen met Tania en Merlijn op uit om vallen onschadelijk te maken.

In Brazilië werkt Kristel De Vleeschouwer, een wetenschapster van de KMDA, aan het project BioBrasil voor het behoud van de goudkopleeuwaapjes. Kristel en Kristof zochten haar op en hielpen een goudkopleeuwaapje 'bezenderen'.

Bij de giraffen in Planckendael sprokkelt de KMDA geld voor de Association de sauvegarde de la girafe du Niger, een organisatie die zich inzet voor het voortbestaan van de giraf. Die giraffen kregen Véronique en Tom in Namibië van heel dichtbij te zien.

Lou en Lia zaten tussen de ooievaars in Israël, het mekka van alle vogelliefhebbers. Wetenschappers doen er onderzoek naar routes en vlieghoogtes van ooievaars en Lou kreeg er de kans om letterlijk tussen de ooievaars te vliegen.

In Kameroen probeert de KMDA met het project Grands Singes iets te veranderen aan de jacht en de handel in bushmeat, die de mensapen bedreigt. Jo en Patrick zagen van dichtbij hoe ze dat aanpakken en zaten in een heus gorilla nest.

Anniek en Erna stonden oog in oog met een kudde olifanten in India, waar de Asian Nature Conservation Foundation werk levert om de olifanten te beschermen. De stichting kreeg hulp uit België, in de vorm van een deel van de spaarcenten van Kai-Mook.

Vanessa en Toon voederden kadavers aan de monniksgieren in Mallorca, waar de KMDA de bewaking van de monniksgierennesten door de Black Vulture Conservation Foundation financiert.

En Dina en Sandra hielpen Robert Browne modderduivels vangen voor hun sperma in de Verenigde Staten. De Australische KMDA-wetenschapper Browne werkt er samen met Nashville Zoo en Michigan State University aan de ontwikkeling van nieuwe technieken om zaadcellen van amfibieën in te vriezen en voor lange tijd te bewaren.

Een programma over liefde
'Zoo of Love' van de zwangere Evy Gruyaert is een programma over liefde, dat mag duidelijk zijn. De liefde tussen dieren, waaruit jonge dieren voortkomen die van levensbelang zijn voor het voortbestaan voor de soort. Maar ook de liefde tussen mensen, die elkaar vinden in hun passie voor dieren. En de grote liefde van die mensen voor dieren.

Nadat de duo’s de strijd tegen de teruglopende biodiversiteit van dichtbij hebben meegemaakt, bekijken ze die met heel andere ogen.

'Zoo of Love' met Evy Gruyaert, vanaf zaterdag 7 april 2012 wekelijks om 20.10 uur op Eén.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten