vrijdag 23 maart 2012

Evy Gruyaert bij de hitsige bonobo's voor haar nieuw tv-programma op één 'Zoo of love'


Evy Gruyaert bij de hitsige bonobo's voor haar nieuw tv-programma op één 'Zoo of love'

In het nieuwe Eén-programma 'Zoo of love' vervult Evy Gruyaert (32) de dierlijke droom van twintig Vlamingen. Zelf voerde ze er haar eerste zwangerschapstest uit. Op een aap.

Evy Gruyaert heeft veel liefde te geven, dat is bekend. Terwijl haar eigen liefdesleven voer is voor de gespecialiseerde vakbladen, presenteert ze vanaf 7 april het nieuwe Eén-programma Zoo of love waarin de liefde centraal staat. De liefde van mensen voor elkaar, maar vooral de liefde van mensen voor dieren.
 
In elke aflevering maakt Evy Gruyaert kennis met twee Vlamingen die een speciale band hebben: een verliefd en een getrouwd koppel, twee vriendinnen, een oma en een opa, een broer en een zus. Elk duo heeft een bijzondere band met een dier. Zo is er een koppel dat elkaar leerde kennen in frituur Het girafke in de Antwerpse Zoo en sindsdien gefascineerd is door giraffen.
 
Evy Gruyaert praat met de duo's over hun favoriete dier, laat hen zien hoe hun dier in de dierentuin wordt verzorgd en stuurt de duo's op reis om hun geliefkoosde dier in de iets vrijere natuur te bewonderen. Zoo of love is dus geen wedstrijd of afvalrace. Noem het een soort Het leven zoals het is: de dierentuin gecombineerd met wat Vlaanderen vakantieland.

Hitsige bonobo's
Voor Evy Gruyaert, die de duo's trouwens alleen op reis laat vertrekken om hen niet voor de voeten te lopen, was Zoo of love een openbaring. Zeker toen ze tekst en uitleg kreeg over de bonobo, een mensaap met een libido waar de vroegere IMF-topman Dominique Strauss-Kahn een punt aan kan zuigen. 'Ik wist dat bonobo's apen waren en hoe ze eruit zagen, maar ik wist niet dat elke bonobo zich aan elke andere bonobo vergreep.
 
Evy Gruyaert: Alleen de volwassen zonen doen het niet met hun moeder en de volwassen dochters verlaten de groep zodat ze het niet met hun vader moeten doen. Ik herinner me dat ik in de dierentuin voor de camera stond te praten met gedragsbioloog Jeroen Stevens. Terwijl Jeroen bleef praten, deden de bonobo's op de achtergrond niks anders dan met elkaar tekeergaan. Wat is me dát hier, dacht ik. Blijkbaar zijn bonobo's heel stressgevoelig en gebruiken ze dat om zich af te reageren.
 
Evy Gruyaert: Ze krijgen al stress als ze gevoederd worden. Dus bespringen ze elkaar gewoon. Een mooi excuus is dat. Het is wel ongelooflijk hoe ze hen kunnen trainen. Als ze onderzocht moeten worden, bieden ze hun mond of oren of achterste aan. Ik heb daar mijn eerste zwangerschapstest gedaan. Voor een aap, jawel.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten